Elazığ'ın o baharatını bir tadan bir daha vazgeçemiyor

Elazığ'a has baharatlar hem ürün çeşitliliği, hem de lezzet açısından vatandaşın vazgeçilmezleri arasına yerleşti.  

TAKİP ET

Türkiye'nin yöresel ürün çeşitliliği bakımından zengin illeri arasında yer alan Elazığ, baharatlarıyla sofralara renk ve lezzet katıyor. Zencefil, tarçın, kimyon, karabiber ve pul biber gibi sofralarda baş tacı edien baharatlarının yanı sıra, kente has olan yedi türlü baharatı da büyük rağbet görüyor.

7 FARKLI KARIŞIMDAN OLUŞUYOR

Meşhur yedi baharat, kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, çemen ve yenibahar baharatlarının karışımından meydana geliyor. Özelikle çiğköfte ve kebap gibi bol baharatlı yemeklerde kullanılan yedi türlü, yemeğe farklı bir tat kazandırıyor.

'BAHARAT KARIŞIMLARININ GRAMI DEĞİŞSE LEZZET BOZULUYOR'

Elazığ'a has yedi türlü baharatının diğer illerinkinden farklı olduğunu belirten aktar Hakan Kılıç, 'Ana maddesinde yedi baharat oluşuyor. Ancak Elazığ'da bunun içine ekstradan baharat ekliyoruz. Yedi türlü baharatı çiğköftede kullanıldığı zaman farklı bir tat veriyor. Genelde köftede kullanıldığı için diğer şehirlerde pek bilinmiyor. Bu baharat her türlü yemeğe kullanılabilir. Çorba, kebap, lahmacun ve köfte gibi yemeklere lezzet katar. Bu yüzden Elazığ'a has bir baharattır. Diğer şehirlerde yapılsa bile aynı lezzetti vermiyor. Çünkü içine koyduğumuz baharatların gramları fark ederse lezzet bozuluyor. Bunun yanında karabiber zencefil karışımı ve dağ kekiği baharatları grip ve koronavirüse iyi geliyor. Boğaz enfeksiyonuna ve vücuttaki mikrobun atılmasına yardımcı oluyor. Tadı biraz acı ama boğazın temizlenmesine yardımcı oluyor.' dedi.

Bakmadan Geçme