Milli Dağcı ,Murat Kanyonu buz sarkıtlarına tırmandı

Milli Dağcı Tunç Fındık, Ağrı'da etkili olan dondurucu soğuklar nedeniyle Diyadin Murat Kanyonu'nda oluşan buz sarkıtlarına tırmandı

Milli Dağcı ,Murat Kanyonu buz sarkıtlarına tırmandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçen yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'Doğal Sit-Nitelikli Doğa Koruma Alanı' olarak tescillenen Diyadin Murat Kanyonu'nun tanıtılıp turizme kazandırılması amacıyla Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı tarafından düzenlenen etkinlik dahilinde Milli Dağcı Tunç Fındık ve ekibi ilçeye davet edildi.

İLÇE TARİHİNDE BİR İLK

Murat Kanyonu'nda güzel vaki geçiren dünyaca ünlü Milli Dağcı Fındık ve arkadaşları, kanyonda oluşan yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki buz sarkıtlarında, ilçe tarihinde ilk defa buz tırmanışı gerçekleştirdi. Milli Dağcı Fındık, gerçekleştirdiği tırmanış sonrası yaptığı açıklamada, kanyonun buz tırmanışı için keşfedilmeyi bekleyen büyük bir potansiyelinin olduğunu söyledi.

"BUZ TIRMANIŞI SEVEN HERKES İÇİN PARKUR OLUŞTURULABİLİR"

Yapılacak ufak çalışmalarla kanyonun Türk tırmanışı için önemli ve yeni bir kapının açılabileceğini belirten Fındık şunları söyledi:

"Diyadin 2007'den beri gördüğüm ve aklımda olan bir yerdi. Bugün Sayın Kaymakamımız Alper Bey'in daveti üzerine geldik. Geldik ve bugün burada bir tırmanış yaptık. Donmuş şelale tırmanışı. Burada güzel bir potansiyel var ve arkadaşlarımızla beraber çok güzel bir gün geçirdik. Gerçekten değişik bir kanyon. Çok farklı bir yer. Buz potansiyelini sorarsanız eğer, gerçekten birazcık uğraşı ve az bir çaba ile burası çok büyük bir buz parkı olabilecek bir yer. . Yapay olarak yönlendirilen sular, muhtemelen çok farklı zorluklarda buz tırmanışı yapmayı seven her kişiye hitap edebilecek bir parkur oluşturulabilir. Dünyanın ve ülkemizin her yerinden insanlara hitap edebilecek bir buz ortamı yaratılabilir. Zaten Diyadin'in doğal güzellikleri yaz-kış farklıdır. Bu gördüğünüz buz, Türk tırmanışı için farklı bir kapının açılmasını da sağlayabilir."

"MUTLAKA İNSANLAR GELECEKTİR"

Diyadin Murat Kanyonu'nun tüm dünya genelinde tanıtılmasını gereken bir güzellik olduğuna değinen Fındık, "Daha bugün arkadaşlarımız Erzurum tarafında buz tırmanışının olup olmadığını sordular. Gelip tırmanmak istiyorlar. Bir dağcı için en önemli şey farklı coğrafyalarda tırmanmak. Oradaki başka rotaların, tırmanış güzergâhların tadına bakmaktır. Aynı farklı yemekler yemekten zevk almak gibi bir şeydir. Mutlaka insanlar gelecektir. Bilinmesi gerekiyor ve yapıldığının bilinmesi çok önemli bir bilgi. İnsanların gelebilmesi için. Hele ki dediğim gibi burası bir buz parkı olabilecek şekilde düzenlenip farklı zorluklarda ve uzunluklarda rotalar elde edilebilirse tabii ki çok farklı sonuçlar elde edilebilir. diye konuştu.

Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı ise açıklamasında, ilçenin bir birinden güzel birçok tarihi ve doğal güzelliğinin olduğuna dikkat çekerek mevcut turizm potansiyelini ortaya çıkarmak istediklerini belirtti.

"AMACIMIZ BU SAKLI CENNETİ HERKESE GÖSTERMEK"

Doğaseverleri Diyadin'e davet eden Balcı, "Diyadin Kanyonu, doğal bir cennet. 40 ila 50 metre uzunluk ve yükseklikten oluşuyor. Milli dağcımız Tunç Fındık'a çok teşekkür ederim. Uzun zamandır kendilerini bekliyorduk. Bizim burada Diyadin Belediyesi ve Kaymakamlığı olarak amacımız Diyadin'i tanıtmak. Bu saklı cenneti bütün herkese göstermek. Buradaki doğal güzellikleri görmeye tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Kayak bizde, kaplıca bizde, doğa sporları bizde, yürüyüş bizde, tırmanış bizde. Herkesi Diyadin ilçemize Ağrı'ya bekliyoruz. Tabii Tunç Bey'in gelişi ile birlikte bizler önümüzdeki yıl bir festival haline getirmeyi düşünüyoruz. Hedefimiz yazın kaplıca festivali yapmak. Kışın ise burada kış festivali yapmak." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme