Küresel iklim felaketi Ağrı'yı da vurdu... Baraj'da 29 günlük su kaldı

Küresel iklim felaketi Ağrı'da Yazıcı Barajı'nı vurdu. Baraj'da 29 günlük su kaldı.

Küresel iklim felaketi Ağrı'yı da vurdu... Baraj'da 29 günlük su kaldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, son 3 aylık veriler ışığında, Doğu Anadolu Bölgesi için 'çok şiddetli kurak' tanımlaması yaptı. Ağrı da, bundan nasibini aldı. Yazıcı Barajı'ndaki su ancak 29 gün yetebilecek seviyeye düştü. 

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya, kuraklığın artık hayatın gerçeği haline geldiğini ve bir an önce tedbir alınması gerektiğini söyledi. 

Prof. Dr. Kaya, şu bilgileri verdi: 

“Son 5 yıllık 2018-2022 ortalama verilerine baktığımız zaman burada bunun 29 güne düştüğünü görüyoruz. Bu gerçekten çok ciddi bir tehdit. Yağışın en önemlisi kar yağışlarıdır. Yağmur şeklinde yağan yağışlar genellikle yüzeysel akışa geçer ve zemini kısa bir süre neme doygun hale getirir ancak kar yağışları adeta bir yorgan gibi yüzeyi kaplar ve daha sonra yavaş yavaş eriyerek hem zemin toprağını hem de yer altı sularını beslemede çok önemlidir. Tedbir olarak suyu çok dikkatli kullanmamız lazım, sulamayı çok dikkatli yapmamız lazım. Devlet ve toplum olarak el ele verip suyun kıymetini bilmemiz lazım ve ona göre kullanmamız gerekir."

Bakmadan Geçme