Hamur Belediyesi'nde 'yıkım bahane rant şahane' iddiası

Ağrı- Hamur ilçesi Belediye Başkanı Cezmi Ergül'ün fakir fukara için yapılan affet konutlarından 1 milyon TL rant elde ettiği iddiası, Ağrı'nın gündeminden düşmüyor.

Hamur Belediyesi'nde 'yıkım bahane rant şahane' iddiası
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ağrı’nın Hamur ilçesinde 14 yıl sonra yıkımı gerçekleştirilen afet konutları ile ilgili iddialar bitmiyor. Şimdi de Belediye Başkanı Cezmi Ergül’ün, ihalesiz gerçekleştirildiği öne sürülen yıkım işini akrabalarına verdiği ve bu işten 1 milyon TL rant elde ettiği iddia ediliyor.  

FAKİR FUKARA İÇİN YAPILAN KONUTLAR RANTA MI KURBAN GİTTİ?

Ağrı’nın Hamur ilçesinde, 28 Mayıs 2007 tarihinde meydana gelen sel sonrasında, 2009 yılında selden zarar gören vatandaşlar için yapılan afet konutları 14 yıl sonra yıkıldı. Fakir fukara için yapılan konutların yıkımıyla ilgili rant iddiaları ise Ağrı’nın gündeminden düşmüyor.

1 MİLYON TL’LİK RANT İDDİASI

İlk iddiaya göre Belediye tarafından gerçekleştirilen yıkım işi ihalesiz yapıldı. Yeni iddiaya göre ise, ihalesiz yapıldığı iddia edilen ve 3 milyon TL’ye mâl olan yıkım işi, Belediye Başkanı Cezmi Ergül tarafından akrabalarına verildi. Yine iddiaya göre Başkan Ergül, 3 milyon TL’lik yıkım işinden 1 milyon TL rant elde etti.

NE OLMUŞTU?

Belediye mücavir alanı içinde bulunan konutların yıkım kararıyla ilgili olarak daha önce bilgi aldığımız Kaymakamlık yetkilileri, yıkım kararının, İçişleri bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 05.05.2021 tarihli 7966 sayılı Bakanlık Talimatı kapsamında alındığı bilgisini verdi.

BİNALAR METRUK HALE GELDİĞİ İÇİN YIKILIYORMUŞ

Yetkililer, söz konusu kararın, kamu güvenliğini tehdit eden ve artık kullanılamaz hale gelmiş metruk binaların yıkımını içerdiğini ifade etti.

Yetkililer ayrıca, söz konusu konutların, vatandaşların yaşadığı alanlara ortalama 40 kilometre uzaklıkta olduğunu, hayvancılık ve çiftçilik yapan vatandaşın köyünü bırakıp bu alanda yaşamayı tercih etmediğini, içerisinde yaşanmadığı için de binaların uyuşturucu madde kullanıcılarının yuvası haline geldiğini, bu nedenle kamu güvenliğini tehdit ettiğini belirtti.

YIKIM KARARI ÖNCE VATANDAŞA TEBLİĞ EDİLDİ

Kaymakamlık yetkilileri tarafından, tüm bu nedenlerden ve 7966 sayılı yazıya istinaden 08.10.2021 tarihinde hak sahiplerine, metruk binalarla ilgili olarak kendilerinin önlem alması, aksi takdirde burada bir yıkım kararı alınacak tebliğ edildi. Tebliğ işleminin ardından, Bakanlık Talimatı’na istinaden alınan yıkım kararının, yine Kaymakamlık yetkilileri tarafından bu kez Belediye’ye bildirildiği söylendi.

İDDİA 1: BELEDİYE YIKIMI İHALESİZ GERÇEKLEŞTİRDİ

Ardından Belediye tarafından yıkım işlemi başlatıldı, ancak yıkımın ihale yapılmadan gerçekleştirildiği iddia edildi.

İDDİA 2: YIKIMI YAPAN FİRMAYA 3 MİLYON TL ÖDENDİ, 1 MİLYON TL’SİNİ BAŞKAN ERGÜL ALDI

Tarafımıza ulaşan diğer bir iddia da, yıkım işlemini gerçekleştiren firmaya 3 milyon Lira ödeme yapıldığı, bu ödemenin 1 milyon Lirası’nın da Hamur Belediye Başkanı Cezmi Ergül tarafından alındığı yönünde.

Bülten TV olarak, söz konusu iddialar üzerine, Hamur Kaymakamlığı’ndan bilgi aldıktan sonra, Belediye’nin sabit hatlarını aramak suretiyle Belediye yetkililerinden de bilgi almak istedik, ancak herhangi bir yetkiliye ulaşamadık.

İDDİA 3: BAŞKAN CEZMİ ERGÜL YIKIM İŞİNİ AKRABALARINA VERDİ

Yıkım işiyle ilgili olarak, daha önceden tarafımıza ulaşan diğer iki iddianın ardından, şimdi de Belediye Başkanı Cezmi Ergül’ün, yıkım işini akrabalarına verdiği iddia edildi.

EKAP’TA İHALEYE DAİR BİLGİ BULUNMUYOR

Öte yandan, iddiaları doğrulayacak biçimde Elektronik Kamu Alım Platformları (EKAP)’nda herhangi bir ihale belgesine de ulaşamadık.

Şimdi, konuyla ilgili olarak, kamu yararı adına yetkililerden şu soruların yanıtlarını bekliyoruz:

  • Bu binalar Afet Konutları olarak mağdur vatandaşlar için yapılmasına rağmen, bugüne kadar burada neden kimse yaşamamıştır? İddia edildiği gibi burası, içerisinde yaşayacak olan vatandaşın hayvancılık yaptığı alana çok uzak ise, ilk yapıldığında bu ayrıntı neden dikkate alınmamıştır? Afet Konutları adı altında, mağdur vatandaşlar için yapılan bir alanda 14 yıl boyunca kimsenin yaşamamış olması neden bugüne kadar kimsenin dikkatini çekmemiştir?
  • 14 yıl boyunca boş durduktan sonra neden içinde bulunduğumuz zaman diliminde yıkım kararı alınmıştır?
  • Yıkım kararı her ne kadar İçişleri Bakanlığının, 05.05.2021 tarihli 7966 sayılı Bakanlık Talimatı kapsamında değerlendirilse de, artık metruk alan haline geldiği belirtilen Afet Konutları’nın Polis Merkezi’ne uzaklığı en fazla 1 kilometre mesafededir. Yüzölçümü yaklaşık 4 bin kilometre ve nüfusu 18 bin civarında olan bir ilçede, polis merkezine bu kadar yakın bir alanda, kamu güvenliğini tehdit edecek denli ne olay yaşanmıştır? Nüfusu ve yüzölçümü bu kadar küçük bir ilçede, büyükşehirlerdeki metruk binaların yıkımı için gerekçe gösterilen kamu güvenliği konusu bu kadar ciddi bir sorun ise, Polis Merkezi’ne bu kadar yakın bir alanda bu konuyla ilgili daha öncesinde herhangi bir önlem alınmamış mıdır? Önlem alınacak kadar ciddi bir konu var ise, bu konu neden bugüne kadar kamuoyunun gündemine gelmemiştir?
  • Bu alanın yıkımıyla ilgili olarak ihale kararı alınmış mıdır, alındı ise neden resmî belgelerden ihale kararına ulaşılamamaktadır?
  • Normal şartlarda ihaleyle yıkım kararı verildiğinde dahî; yıkım işlemi, yıkımı gerçekleştiren firmanın yıkım alanından alacağı demir, ahşap ve benzeri malzemeler karşılığında ücretsiz gerçekleştirilirken, 3 milyon TL tutarındaki yıkım işlemi ücreti iddiası neye dayandırılmaktadır?
  • Belediye Başkanı Cezmi Ergül’ün yıkım işini akrabalarına verdiği ve 3 milyon TL tutarındaki işten 1 milyon TL rant elde ettiği iddiaları doğru mudur?

Bakmadan Geçme