Doğubayazıt'ta su sorunu için ek kaynaklar aranıyor

Doğubayazıt Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar, ilçede kuraklıktan kaynaklı yaşanan su sorununu, yaylalardan çekilen ek hatlarla gidermeye çalışacaklarını söyledi.

Doğubayazıt'ta su sorunu için ek kaynaklar aranıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doğubayazıt’ta küresel iklim felaketine bağlı olarak Balık Gölü’nün 15 metre kadar çekilmesiyle baş gösteren su sorununun çözümü için Doğubayazıt Kaymakamlığı da harekete geçti.

BALIK GÖL’ÜN SUYU İLÇEYE YETMİYOR

Konuyla ilgili olarak kendisine ulaştığımız Kaymakam Mehmet Kemal Akpınar, kuraklığın etkisiyle Balık Gölü’nde azalan suyun, ilçeye yetersiz geldiğini söyledi. Bilinçsiz tüketimin de su yetersizliğine neden olduğuna dikkat çeken Kaymakam Akpınar, “Yaşanan sorun genel kuraklıkla alâkalı. Merkeze bağlı 27 köyümüz bulunuyor, merkez nüfusumuz da 80 binin üzerinde. Genel kuraklığın Balık Gölü’ndeki suya etkisiyle haliyle su bu nüfusa yetmez hale geldi. Öte yandan bilinçsiz kullanım da söz konusu, özellikle köylerimizde içme suyu hayvanlar ve tarımsal sulama için kullanılıyor.” dedi.

YAYLALARDAN ALTERNATİF HAT ÇEKİLECEK

Sorunun çözümü için yaylası olan köylerde yaylalardan alternatif hatlar çekme yöntemine başvurduklarını dile getiren Kaymakam Akpınar, “Bu durumla aslında DSİ ilgileniyor. DSİ’nin de yaylalardan suyun getirilmesini dair büyük bütçeli bir projesi var ama biraz uzun vakit alacak. Biz de vatandaşın sorununu çözmek için işi hızlandırmak amacıyla yaylası bulunan köylerden alternatif hatla suyu getirme yoluna gittik. Kısa vadede böyle bir çözüm bulduk. Geçen yıl 2 köyde bunu uygulamıştık, bu yıl sayıyı artıracağız.” diye konuştu.

BİLİNÇSİZ KULLANIM YAYGIN

Bilinçsiz kullanım konusunda vatandaşı uyaran Akpınar, “Bilinçsiz kullanımla ilgili zaman zaman muhtarlarımızla bir araya geliyoruz, geçen hafta yine böyle bir bilgilendirme çalışması yaptık ama köylerde bunun denetimini yapmak zor. Elimizden geldiğince bu sürecin vatandaşı lehine çözmeye çalışıyoruz ama iklim şartları elimizi kolumuzu bağlıyor. Biz üzerimize düşeni yaparken vatandaşın da su tüketimine dikkat etmesiyle süreci atlatırız diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme