Doğubayazıt'ta su sorunu çözülecek Başkan Yıldız Acar harekete geçti

Ağrı Doğubayazıt'ta Balık Gölü'nün sularının çekilmesiyle ilçede su sorunu baş gösterdi. Belediye Başkanı Yıldız Acar, su sorunun çözülmesi için harekete geçti.

Doğubayazıt'ta su sorunu çözülecek Başkan Yıldız Acar harekete geçti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

BALIK GÖLÜ’NDE SULAR 15 METRE KADAR ÇEKİLDİ

Küresel iklim felaketine tüm dünyayı olduğu gibi Doğubayazıt’ı da etkiledi. İklim değişikliğine bağlı olarak değişen yağış rejimi ve felaketin neden olduğu kuraklık, ilçede içme suyunun sağlandığı, 2 bin 241 rakımlı Balık Gölü’nde suların 15 metre kadar çekilmesine neden oldu. Çekilmeye bağlı olarak rezerv azalınca ilçede içme suyu problemi baş gösterdi.

GÖL’DEKİ BORULARIN DAHA DERİNE İNDİRİLMESİ GEREKİYOR

Belediye Başkanı Yıldız Acar, vatandaştan gelen yoğun şikâyet üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndaki ilgili birimlerle görüşmeye gitti. Görüşmelerle ilgili olarak Bülten TV'ye bilgi veren Başkan Acar, “Balık Gölü’nde sular çekilince biz de önce Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri görüştük. Ancak burası yapay göl olmadığı, doğal vasfında bulunduğu için SİT alanı kapsamında bulunuyormuş. Bundan dolayı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kontrolünde bulunuyormuş. Dolayısıyla biz de Ankara’ya Bakanlık yetkilileri ile konuyu görüşmeye gittik. Balık Gölü mevsimsel kuraklık nedeniyle 2 yıldan bu yana hiç yağış almadığı için çekilmeye başladı. Yaptığımız ölçümlere göre çekilme şu anda 15 metreyi buldu. Öyle olunca içme suyunu mahallelere ve köylere getiren borular su yüzeyine çıktı, görünmeye başladı. Problemin çözülmesi için boruların daha derine götürülmesi gerekiyor. Bakanlık yetkililerinden aldığımız bilgiye göre nihaî çözüm bu. Yetkililer bize yazışmaları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü aracılığıyla yapmamızı önerdi. 14 Ocak’ta Valilikte Koordinasyon Kurulu Toplantısı var, orada da bu konuyu dile getireceğiz. Sayın Valimiz Osman Varol da, konuyla ilgili talimat verirse, yazışmaların yapılması suretiyle bir an önce harekete geçilecek. Biz Bakanlık yetkililerinden sözümüzü aldık, bundan sonrası için de elimizden geleni yapacağız.” diye konuştu.

İŞLER YOLUNDA GİDERSE MAYIS AYINDA PROJEYE BAŞLANABİLECEK

İşlerin yolunda gitmesi halinde Nisan ya da Mayıs aylarında projenin hayata geçirilmesini öngördüklerini belirten Başkan Acar, DSİ’nin projesi hayata geçirilene kadar, Balık Gölü’ndeki borularda yapılacak olan düzenlemenin ilçedeki su sorununa çözüm olacağını dile getirdi. Acar, “DSİ’nin su sorununun çözülmesiyle ilgili olarak, yaylalardan su getirilmesine dair bir projesi var. Proje bu yıl için yatırım planına da alındı. Ancak projenin bitmesi için ben 5 yıl gibi bir zamanı öngörüyorum. 5 yıl boyunca da, Bakanlık tarafından önerilen çözüm ilçeyi idare edecektir diye düşünüyoruz.” dedi.

B PLANI MAHALLELERDE SONDAJ KUYULARI AÇMAK

Bakanlık tarafından önerilen çözümün hayata geçirilmemesi ya da gecikmesi durumunda ise, mahallelerde sondaj kuyuları açtırmaya dönük bir çözüm arayacaklarını söyleyen Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“B planı olarak birkaç mahalleyi ayırmak ve sondaj kuyusu açtırmak gibi bir fikrimiz var ama Doğubayazıt’ta yeraltı suları da sorunlu bir alan. Çevre ilçelerde 6, 7 metrelerden su çıkarken ilçemizde 60 metrelere kadar sondaj vurduğumuzda ancak suya ulaşabiliyoruz. Bakanlık tarafından önerilen çözümde yol alınamazsa mecburen daha maliyetli de olsa bu yola başvuracağız.”

TAŞLIÇAY GÖLÜN KENDİSİNE AİT OLDUĞUNU İDDİA EDİYOR

Balık Gölü Doğubayazıt’a 20, Taşlıçay ilçesine ise 26 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Başkan Acar, Taşlıçay ilçesinin Gölün kendilerine ait olduğunu iddia ettiğini ve bu durumun her defasında kendi önlerine bir engel olarak çıktığını söyledi. Acar, “Onlar da Balık Gölü’nün kendilerine ait olduğunu iddia ederek, Doğubayazıt’ın oradan su almaması gerektiğine ve Gölü kuruttuğumuza dair bir algı yürütüyor. Buranın SİT alanı olmasını da sürekli önümüze çıkardıkları için hareket kabiliyetimiz güçleşiyor. Ama sonuçta su temel bir ihtiyaçtır ve sağlamak zorundayız. Bu nedenle 14 Ocak’ta yapılacak olan Koordinasyon Toplantısı’nda Vali Bey’e durumu altını çizerek aktaracağım. Bu konuda Valilik, Kaymakamlık ve Belediye olarak koordinasyon sağlanması gerekiyor.” diye konuştu.

İLÇEDE SU SORUNU GİDEREK KANGRENLEŞİYOR

Doğubayazıt’ın su sorununun yeni olmadığının altını çizen Acar, “Bundan 15 yıl kadar önce de, yine Balık Gölü’nden bir isale hattı gelmişti ama çok yetersizdi. Mahalleler 3, 4 günde bir su alıyordu geri kalan günlerde de itfaiye araçları 7-24 su dağıtıyordu. Dönemin belediyesi sondaj kuyuları ile mahalleleri besleme yoluna gitti. Ama şimdi içinde bulunduğumuz durum daha kötü. Eskiden yeraltı suları Balık Gölü’nü besliyordu ama şimdi tam tersi oldu. Önceden bölge yer altı suları bakımından zengindi. Mesela benim köyüm Karabulak’ta Kuş Cenneti olarak anılan bir alan vardı, şimdi kuraklıktan dolayı orası bile çoraklaştı.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme