Doğubayazıt Belediyesi altyapı sorununu AB hibesiyle çözecek

Doğubayazıt Belediyesi tarafından başvurusu yapılan IPA2 projesi AB tarafından desteklenecek. Projeyle ilçenin altyapı sorunu çözülecek.

Doğubayazıt Belediyesi altyapı sorununu AB hibesiyle çözecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doğubayazıt Belediyesi’nin, yağmur suyu ve kanalizasyon döşemesi ile arıtma tesisi kurulmasına dair IPA2 projesi AB tarafından desteklenmeye hak kazandı. 21 Aralık’ta açılış toplantısı yapılan projeyle ilgili bilgi veren Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, proje kapsamında yapılacak altyapı çalışmasıyla, hem ilçe sakinlerinin refaha kavuşacağını hem de ekolojik dengenin sağlanacağını söyledi.

ALT YAPI VE ATIK SU SORUNU ÇÖZÜLECEK

Doğubayazıt’ın en önemli iki problemini altyapı sorunu ve atık suların doğaya bırakılması olarak sıralayan Başkan Acar, projeye başvuru süreçlerine dair şu bilgileri verdi:

“İlk seçildiğimiz zaman yaptığımız fizibilite çalışmalarında kentimizde ciddi bir altyapı sorunu olduğunu ve ayrıca bütün atık suların doğaya bırakıldığını tespit ettik. Bunun için acil bir çalışma yapmamız gerekiyordu. Malumunuz bu tür çalışmalar için belediyelerin yüksek miktarda bütçeye ihtiyaçları vardır, bizim bütçemiz buna yeterli değildi. Ekip arkadaşlarımızla düşündük ve IPA 2 programında desteklenen projelere başvurumuzu yaptık. Projemiz Avrupa Birliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Avrupa Delegasyonu tarafından kabul görüldü. İhale süreci bittikten ve askı süreci de tamamlandıktan sonra 15 Aralık’ta firmalara yer teslimi yapıldı ve 21 Aralık’ta da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Daire Başkanlığı ve ekipleri, Avrupa Birliği Delegasyonu temsilcileri, müşavir firma temsilcileri, müteahhit firma temsilcileri ve belediyemizin çalışanları ve muhtarlarımızın katılımıyla ilk açılış toplantımız gerçekleştirildi ve projemiz somut bir hale geldi.”

PROJE BEDELİ: 13 MİLYON EURO

Projenin toplam bedelinin 13 milyon Euro olduğunu kaydeden Acar, “Projenin yüzde 12’si belediyemiz, yüzde 13’ü Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kalanı da Avrupa Birliği hibe desteğiyle karşılanacak. Proje, müşavir firmaların kontrol ve denetlemeleri, yağmur suyu ve kanalizasyon döşemesi ve arıtma tesisinin kurulması etaplarından oluşacak. Yağmur suyu ve kanalizasyon döşeme işlemleri Mart ayından itibaren başlayacak, arıtma tesisinin temeli ise Haziran ayında atılacak.” dedi.  

DOĞUBAYAZIT REFAHA KAVUŞACAK

Projeyle, hem ilçe halkının refaha kavuşacağını hem de ekolojik dengenin sağlanacağını vurgulayan Başkan Acar, projenin 2022 sonuna doğru tamamlanacağını söyledi. Projenin tamamlanmasının ardından hızla asfaltlama çalışmalarına başlayacaklarının müjdesini veren Acar, “Sanayi, Büyük Ağrı, Hürriyet ve Yeni Mahallenin bir kısmını kapsayan alt yapı çalışması 2022 yılında Doğubayazıt’a damgasını vuracak. Sanayi Mahallesi ilçemizin en fakir mahallelerinden olmasına rağmen kanalizasyon hizmetinin geleceğini duyunca kazma, küreklerle duvarları geriye çekti. Başta Sanayi Mahallesi olmak üzere mahallelerde önümüzü açan, bizleri destekleyen, bizden dualarını eksik etmeyen bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Müteahhit firma 6 ay içerisinde döşeme işinin bitirileceğini belirtti. Biz de, bu 4 mahallemizde altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra asfaltlama çalışmalarına başlayacağımızın müjdesini vermek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme