Diyadin'de kadınlar harıl harıl çalışıyor artık daha özgürler

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde kurulan tekstil atölyesinde kadınlar çalışıyor. 2 buçuk haftada uluslararası bir giyim mağazası zincirine üretim yapacak kapasiteye ulaşan kadın çalışanlar, Diyadin ekonomisini şahlandıracak.

Diyadin'de kadınlar harıl harıl çalışıyor artık daha özgürler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

63 ÇALIŞANDAN 55’İ KADIN

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde geçen Eylül ayında açılan 63 kişilik tekstil atölyesinin 55’i kadın çalışanlardan oluşuyor. Çalışanların yüzde 70’inin de üniversite mezunu olduğu atölye, hem ilçe ekonomisi hem de ilçede yaşayan kadınlar için önemli bir fırsat eşitliği alanı sunuyor.

“KADINLARIMIZIN KENDİLERİNİ GÜÇLÜ HİSSETMELERİNİ İSTİYORUZ”

Özellikle kadın çalışan istihdam etmelerinin nedenini, ekonomisi güçlü kadınların güçlü toplumları oluşturacağı gerçeğine bağlayan Üretim Müdürü Anıl Kapudan,  “Biz istiyoruz ki, kadınlarımız kendilerini güçlü kılsın, güçlü hissetsinler. Çevremizde, medyada görüyoruz,  kadınlardan ekonomik güçleri olmadığı için şiddete maruz kalıyor. Biz istiyoruz ki kadınlarımız erkeklerin karşısında ezilmesin, kendi ayakları üzerinde dursunlar, çalışsınlar, meslek sahibi olsunlar. O nedenle çalışanlarımızın büyük bölümünü kadınlardan oluşturma kararı aldık.” diye konuştu.

HEDEF: BİR YIL SONRA FABRİKA KURMAK

Kısa süre önce üretime geçmelerine rağmen ciddi bir üretim kapasitesine ulaştıklarını söyleyen Kapudan, “Eylül 13’te başladık, 2 buçuk hafta eğitim sürecimiz vardı şu anda uluslararası bir mağazaya ürün dikmeye başladık. Hedefimiz Ekim sonunda günlük üretim kapasitemizi 7 bin 8 bin adetlere çıkarmaktı, bunu da yakaladık. Bir yıl sonra 40 dönüm arazi üzerine 15 bin metrekare kapalı alan yapıp, günlük üretimimizi 700, 800 bine çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.

“YATIRIMCILAR GELMEKTEN KORKMASIN”

Ağrı Valisi Osman Varol ile Diyadin Kaymakamı Alper Balcı’ya desteklerinden dolayı teşekkür eden Kapudan, yatırımcılara şu şekilde çağrıda bulundu:

“Yatırımcılar buralara gelsinler, gelmekten korkmasınlar. Halkın da, güvenlik güçlerinin de onların yanında olacaklarından hiç şüpheleri olmasın.”

“KADINLAR ARTIK ÖZGÜR OLACAK”

Atölye çalışanlarından üniversite mezunu 22 yaşındaki Nursel Gönel de, Tekstil Atölyesinin kendisi için önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi. Gönel, “Bu çok büyük bir yatırım. Çünkü buradaki kadınlarımıza pek değer verilmiyor. Kendi kazançlarını sağladıkları zaman daha özgür olacaklarını düşünüyorum. İhtiyaçlarını daha kolay karşılayacaklar.” dedi.

“KADINLARA ÖZGÜVEN GELDİ”

24 yaşındaki Kardelen Satılmış ise, “Özel güvenlik sınavlarına girdim ama olmadı. İş bulamadım. Böyle bir yer açıldı, fırsatı kaçırmadan başvurdum ve bizim için çok güzel bir şey oldu. Diyadin gibi bir yerde iş olanağı asla yok, özellikle bayanlar için. Bir nevi özgürlük diyebilirim, kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlıyor. Kadınlara bir özgüven geldi, çoğunlukla kadınlar çalışıyor ve bu da özgürleşmelerini sağlıyor. Herkese de gelip çalışmalarını söyleyebilirim; kendilerini ifade etsinler, biz de çalışıyoruz, biz de varız demek için kadınları buraya bekliyorum.” diye konuştu.

“ARTIK, ‘BEN VARIM’ DİYEBİLİYORUM”

37 yaşındaki, atölyenin temizlik işlerine bakan Birgül Ergül ise, çalışmanın kendisi gibi kadınlar için bir var oluş mücadelesi anlamına geldiğini söyledi. Ergül, “Çalışma hayatımız hiç olmadı, öyle bir kapımız olmadığı için evde oturuyorduk, eşimiz ne getirecek diye eline bakardık. Elimizden hiçbir şey gelmezdi. Çok şükür bu kapıyı açan herkese ve bize destek olan devlet büyüklerine teşekkür ediyorum. Ayaklarım üzerinde durabilirim, çocuklarımın istediği şeyi alabilirim, ‘Ben varım’ diyebilirim. Eşime, ‘Ben sadece kadın değilim, ben de senin gibi her şeyi yapabilirim.’ diyebilirim. Neden olmayayım? Allah sana verdiği zekayı bana da vermiş, kadın olduğum için benim bir kusurum yok, her şeyi yapabilirim. Tansu Çiller nasıl başbakan olmuşsa, ben de iş kadını olabilirim. Neden yapmayayım?” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme