Diyadin'de kadınlar ekonomik özgürlüğüne kavuştu

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, yalnızca kadınlara istihdam sağlayan bir tekstil atölyesi açıldı. İlçede kadınlar ilk kez çalışma hayatına dahil oldu.

Diyadin'de kadınlar ekonomik özgürlüğüne kavuştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaklaşık 42 bin nüfuslu Diyadin ilçesinde tekstil atölyesi açıldı. İlçe tarihinde kadınların ilk kez çalışma hayatına dahil olmasını sağlayan proje, Ağrı Valisi Osman Varol öncülüğünde, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Diyadin Kaymakamlığı desteğiyle gerçekleştirildi.

İLK ETAPTA 65 KADIN İSTİHDAM EDİLDİ

Atölyede ilk etapta 65 kadının istihdam edildiğini belirten Diyadin Kaymakamı Alper Balcı, buranın daha sonra 1000 kişi kapasiteli bir tekstil fabrikası haline getirileceğini ifade etti. Balcı,  “Düzce’den gelen müteşebbisimiz ile 300 küsur başvuru alarak ilk etapta 65 kadınımızı istihdam ettik. Kadınlarımız 7 buçuk ay boyunca burada eğitim görecekler. Daha sonra da 1000 kişi kapasiteli kurulacak olan fabrika için personel alımı yapacağız.” dedi.

“KADINLAR EKONOMİK ÖZGÜRLÜKLERİNİ KAZANDI”

Projenin ilçenin gelişimi için önemli bir adım olduğunu dile getiren Diyadin Kaymakamı Alper Balcı, “Buranın açılması ilçe için tarihi bir adım. İlçede kadının ekonomik özgürlüğünü kazanması çok zor. Biz bunu sağladık. Zaten yönetim anlayışımızda hedef kitlemiz kadınlar, dezavantajlı gruplar ve çocuklar. Kadınlar iş istiyorlar. Bu atölye kendileri için bir fırsat oldu.” diye konuştu.

“KADINLAR BAŞINI EVDEN ÇIKARAMIYOR”

Atölye çalışanlarından 23 yaşındaki Ortopedi Teknisyenliği mezunu Sedanur Birgül, atölyenin kendileri için bir umut ışığı olduğunu dile getirdi. Birgül, şunları söyledi:

“Şu an gördüğünüz tüm kadınlar eğer burası olmasaydı evdeydi. Burada bir iş imkanı yok, kadınların çalışabileceği herhangi bir alan yok. Zaten çarşılarda falan hep erkekler. Ama şu anda tekstil açılmasıyla beraber ve çalışanların çoğunun kadın olmasından dolayı aileler izin verdiler. Bölgede kadınların çalışması çok zor. Laf, söz, dedikodu derken başını yerden kaldıramıyorsun, evden başını çıkaramıyorsun, bir hayli sıkıntılı bir bölge. “

“BU İMKAN BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ”

29 yaşındaki Muhasebe mezunu Nurşen Atlı da, tekstil atölyesi sayesinde işsizlik sorununun ortadan kalktığını ifade etti. İlçede iş imkanı olmadığı için, üniversite mezunu olmanın işe yaramadığını söyleyen Atlı, “Diyadin’de böyle bir imkan olduğu için çok mutluyuz. Çünkü Diyadin gibi bir alanda ne kadar üniversite mezunu olsanız da çalışamıyorsunuz. Böyle bir yerin olması kadınlar için çok güzel. En azından kendilerini geliştirebilecekleri bir alan var. Kadınlar için dışarı çıkmak bile çok zor, alışveriş yapmak için bile çıkmak mucizevi bir şey. Burayı bize kazandıranlara çok teşekkür ediyorum. Bizi teğet geçmeden burada olmaları, çok güzel.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme