Diyadin'de Cumhuriyet Bayramı coşkusu

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde Cumhuriyet Bayramı'nın 98'inci yılı coşku ile kutlandı. Kaymakam/Belediye Başkan Vekili Alper Balcı, 'Cumhuriyet tek yürek olmaktır.' dedi.

Diyadin'de Cumhuriyet Bayramı coşkusu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diyadin İlçe Stadyumu’nda gerçekleştirilen törene Kaymakam Alper Balcı, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 
İstiklal Marşı okunması ve saygı duruşunun ardından tören konuşmasını yapan Alper Balcı, Cumhuriyet Bayramı’nın Türk milleti için önemine değindi. 

“CUMHURİYET ŞEHİTLERİN SESİDİR”

Kaymakam Balcı, “Cumhuriyet bayramları mülkî amirlerin kendilerini konuşma yapmak zorunda hissettikleri bayramlardır. Bunun nedeni Cumhuriyet tanımında saklı. Artık ‘cumhuriyet’ ile ‘devlet’ tanımı anlamlarını birbirleriyle daha da özdeşleştirerek bir tanım, bir kavram haline gelmiş: ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’. Bu, şu demek; vali, kaymakam, Cumhuriyet Bayramı’nda halka Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl kurulduğunu anlatmak zorundadır. Sakın yanlış anlaşılmasın, biz bu zorunluluktan mutluyuz. Bizim derdimiz vatandır. ‘Vatan sevgisi imandandır’ derdi bir büyüğüm. Türkiye Cumhuriyeti, vatan sevgisidir. İşte bunu anlatmak için vali ve kaymakam sadece Cumhuriyet Bayramı’nda konuşma yapar. Atam Mustafa Kemal’e çok teşekkür ediyorum, bize böyle bir cumhuriyet bıraktığı için. Bana göre cumhuriyet; bu yaz Ege ve Akdeniz’de çıkan orman yangınları tek bir yürek söndürmektir. Bize emir geldi; itfaiye olarak yangına bir ekip gönderin dediler, ben tam emir verecekken Diyadin İtfaiye Teşkilatı hazırlanmıştı bile. İşte Cumhuriyet bu. Bana göre cumhuriyet, geçmişte kimsesizlerin Nene Hatunların, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin nasıl Cumhuriyet’in sesi olduysa kurulmadan önce bile, şehit öğretmen Necmettinlerin, Aybükelerin, Fethi Sakinlerin sesi, gelecekteki gençlerin sesidir cumhuriyet. Şehitlerin sesi bana göre cumhuriyettir.” diye konuştu. 

“YENİ NESLİ YETİŞTİRECEK OLAN ÖĞRETMENLERDİR”

Cumhuriyet değerlerinin yeni nesle aktarılmasında öğretmenlere önemli görevler düştüğünün altını çizen Balcı, öğretmenlere şöyle seslendi:
“Kıymetli öğretmenlerim, size çok büyük bir görev düşmektedir. Atam Mustafa Kemal’in dediği gibi Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaksa bunun sorumluluğu sizlerdedir. Bir gayede birleşen fertlere millet denir. Eğer bu gayeyi kaybediş hali olursa buna da zillet denir. Bu gaye Türkiye Cumhuriyetinin ilelebet payidar kılmaktır. Sizin yetiştireceğiniz öğrenciler bu cumhuriyeti koruyacaktır, bekçileridir.”
Kaymakam Balcı’nın konuşmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler seslendirildi. Halk oyunu gösterileri ve yarışmalar yapıldı. Yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini Kaymakam Alper Balcı takdim etti.

Bakmadan Geçme