Diyadin ekonomisi şahlanacak

Ağrı Diyadin Kaymakam ve Belediye Başkanı Alper Balcı, göreve geldikleri 8 aydan bu yana çok sayıda yatırımı ilçeye kazandırdıklarını söyledi.

Diyadin ekonomisi şahlanacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bülten TV’ye özel açıklamalarda bulunan Alper Balcı, Mollakara köyünde Koza Altın İşletmeleri tarafından 10 Haziran’da açılışı yapılan altın arama tesisinin, bölge ekonomisi ve istihdamı için önemli bir kazanç olacağını ifade etti.

6 AY İÇERİSİNDE FABRİKANIN KURULUŞU TAMAMLANACAK

6 ay içerisinde fabrikanın kuruluşunu tamamlayacaklarını kaydeden Balcı, şu bilgileri verdi:

“Altın arama çalışmalarımız, Mollakara köyü merkez olmak üzere Oğuloba ve çevredeki 5 köyde son sürat devam ediyor. 6 ay içerisinde fabrikamızın kuruluşunu tamamlayıp ilk altın dökümümüzü yapmayı düşünüyoruz. Bunun yanında bulmuş altın yataklarının sondaj çalışmaları sürüyor hem de yeni bulacağımız yerlerin sondaj çalışmaları sürüyor. Yoğun bir sondaj çalışması içindeyiz. Bize gelen bilgilere göre burada 3 milyon ons civarında altın rezervi var ve yaklaşık 25 yıllık bir çalışma olacağı söyleniyor.”

800 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Toplam değeri 160 milyon olan yatırım ile 800 kişiye istihdam sağlanacağının altını çizen Balcı, “Sayın Valimiz kendilerine garanti verdi, Koza’nın bize ve devletine güvenip buraya yatırım yapması önemli bir karardı çünkü ben 10 yıl önce Ağrı’da vali yardımcılığı yaptım. O zaman da bu konu gündemdeydi, 2021 yılına geldik TMSF başkanlığında ve sayın valimizin önderliğinde bu karar alındı. Bölge insanı hayvancılıkla geçimini sağlıyor, sigortasını yaptıramıyor. Böyle bir kurumsal şirketin gelmesi bölge halkında bir sevinç yarattı. Bize destek veriyorlar. Burası zor bir coğrafya. Onların feraseti olmasa buralara gelemeyiz. 10 aydır görevdeyim Mollakara ve Oğuloba köyü başta olmak üzere bize destek verdiler ve ekmeklerini paylaştılar. Diyadin halkı, Koza şirketinin gelip burada fabrikanın kurulmasını istiyor.” dedi.

“YATIRIMCILAR ARTIK GÜVENLİK SORUNU YAŞAMIYOR”

Söz konusu bölgede altın arama çalışmalarının 10 yıldan bu yana devam ettiğini belirten Balcı, uzun süren gecikmenin nedenini şirketin eski yapılanmada FETÖ bağlantılı olmasına bağladı. Ayrıca terörle anılan bir bölge olmalarından dolayı belli gecikmelerin yaşandığını da dile getiren Balcı, son yıllarda İçişleri Bakanlığının yaptığı çalışmalarla yatırımcıların bölgede güvenlik endişesi taşımayacak duruma geldiklerini vurguladı. Balcı, “Süleyman Soylu Bakanımızdan sonra bir milat oluşmuş. Ben ömrünü Doğu’da geçirmiş biri olarak; Tunceli Pülümür’de kaymakamlık yaptım, Hakkâri’de askerlik yaptım, Ardahan, Ağrı, Şırnak vali yardımcılıklarım var. Şu anda bölgede hiçbir sıkıntı yok terör örgütü namına, minimize olmuş durumdalar. Koza’ya biz bu taahhüdü verirken, onların da böyle bir çekincesi vardı. Onu aştık. 10 Haziran’da geldiler, burada bir açılış yapıldı, gördüler bölgenin tamamen güvenlikli olduğunu artık bunları konuşmak bile istemiyoruz. Devlet olarak biz buradayız, bu saatten sonra terör örgütüne ve siyasi uzantılarına prim verilmeyecek.” diye konuştu.

İLÇEYE 33 ADET SERA KAZANDIRILACAK

Ayrıca ilçeye 33 adet sera kurulacağı bilgisini de veren Balcı, şunları söyledi:

“Sayın Valimiz Osman Varol’un önderliğinde bir sera bölgesimiz var. Diyadin termal sularının yoğun çıktığı bir yer. Şu anda bir özel şirkete ait bir seramız var. Sayın Valimizin önderliğinde 33 adet daha sera yapacağız. Diyadin’in domatesi meşhur. Yılın 12 ayı burada termal su ile domates yetiştiriliyor. Bunu gören Valimiz Tarım Bakanlığı ile bir proje hazırlattı. İki ay içerisinde onun ihalesinin de bitmesini bekliyoruz. 800 dönüm arazi üzerinde Organize Sera Bölge’mizin yapılması ile 33 tane daha sera kurulacak. Çok büyük bir talep var. Domatesten sonra Diyadin’in çileğini ve başka meyvelerini de yemeye başlayacağız. Burada da 800 kişinin istihdamını hedefliyoruz.”

TEKSTİL ATÖLYESİ VE TAŞ OCAĞI DA KURULDU

Öte yandan ilk etapta 65 kadının istihdam edileceği bir tekstil atölyesini de ilçeye kazandırdıklarını belirten Balcı, taş ocağı ve parke tesisi kurarak ilçenin kendi ihtiyacı olan malzemeleri üretmeye başladıklarını da söyledi. Balcı, “Taş ocağında 40 kişiyi istihdam ettik. Oradan çıkan taşları Kozal’ın açılışında kullandım. Hemen onun yan tarafına bir parke taşı tesisi kurdum. O tesisle de bu yıl ilçe merkezindeki tüm yollarımı yapacağım.” dedi.

“MÜTEŞEBBİSLERİMİZE BURADA GÜVENLİK SORUNU OLMADIĞINI GÖSTERDİK”

Yatırımcılara çağrıda bulunan Balcı, “Burada bir Diyadin Kanyomuz var, Murat Nehri’nin içinden geçtiği. İlçemizde termal suyumuz var. Müteşebbislerimize burada güvenliğin bir sorun olmadığını, huzur ortamı olmadığını gösterdik. Kendilerine buradan çağrıda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme