Balık Gölü kuruyor... Nedeni Doğubayazıt mı?

Ağrı'daki Balık Gölü'nü kuruyor. Gölün kuruma nedeni, göle en yakın Taşlıçay ilçesinin Belediye Başkanı'na göre, Doğubayazıt'ın içme suyunu buradan alması.

Balık Gölü kuruyor... Nedeni Doğubayazıt mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ağrı'da, Taşlıçay ilçesine 30 kilometre mesafede,  2 bin 241 rakımlı Balık Gölü kurumaya yüz tuttu. 

Taşlıçay Belediye Başkanı İsmet Taşdemir'e göre gölün kuruma nedeni, 60 kilometre uzaklıkta bulunan Doğubayazıt ilçesinin, içme suyunu buradan tedarik etmesi. 

"ÖNCEDEN 2 ADA GÖRÜNÜYORDU, ŞİMDİ 3 ADA GÖRÜNÜYOR"

Göldeki kurumanın son zamanlarda ciddi boyutlara ulaştığının altını çizen İsmet Taşdemir, aha önce 2 adanın göründüğü Balık Gölü'nde, çekilmeyle birlikte 3 ada görülmeye başladığını söyledi.

Bölgede her yıl festival yapıldığını da ekleyen Taşdemir, bu gidişle festival yapılacak bir gölün de kalmayacağını ifade etti. Taşdemir, "Eskiden su olan yere şimdi araçla geldik. Çok fazla su çekilmesi var. Gölün dibindeki bitkiler gözüküyor. Bazı yerlerde daha fazla çekilme var. Herkesin bu göle sahip çıkması lazım. Eskiden 2 ada vardı şimdi bir ada daha ortaya çıktı. Bölgede her sene festival yapıyoruz. İnşallah ikinci kış festivalini de yapacağız." diye konuştu.

"DOĞUBAYAZIT'A AYRI BİR KAYNAK BULUNMALI"

Gölün kurumasının temel nedenini, Doğubayazıt ilçesinin içme suyunu buradan tedarik etmesine bağlayan Taşdemir, Doğubayazıt'a ayrı bir kaynak bulunması gerektiğini vurguladı. Yetkililerden soruna çözüm bulunmasını isteyen Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gölün su seviyesinde ciddi şekilde azalma var. Türkiye'nin en yüksek ve tek çeşit alabalığının yaşadığı gölümüz kuraklıkla karşı karşıyadır. Bunun da sebebi Doğubayazıt ilçemizin içme suyunun buradan alınmasından kaynaklanmaktadır. Hem içme hem de arazi sulama suyu bu gölden gidiyor. Bu göle sahip çıkılması lazım. Elbette Doğubayazıt susuz kalmasın. Sondaj vurulur, su tedariki yapılır ama bu gölün de kurumasının önüne geçilmesi lazım."


 

Bakmadan Geçme