Ağrılı genç güneş enerjisiyle çalışan araba üretti

Ağrılı lise öğrencisi İbrahim Hakkı Özer, atık malzemelerden, güneş enerjisiyle çalışan ཀ Tutak 04' adlı araç üretti.

Ağrılı genç güneş enerjisiyle çalışan araba üretti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ağrı'nın Tutak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören 11. sınıf öğrencisi  İbrahim Hakkı Özer, tamamı atık malzemelerden güneş enerjisiyle çalışan çevre dostu araç üretti.

Engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için böyle bir girişimde bulunan genç girişimci, tasarımını öğretmeni Taner Yıldız'ın rehberliğinde tamamen atık malzeme parçalarını kullanarak meydana getirdi. Ağrı Millet Bahçesi'nde Valilik koordinesinde Milli Eğitim Müdürlüğünce gerçekleştirilen 'Bilim Dolu Günler Bilim Şenliği'nde sergilenen '04 Tutak 04' adını koyduğu araçla ilgili bilgi veren Özer, şunları söyledi:

"SERİ ÜRETİME GEÇİRMEYİ İSTİYORUZ"

"Biz bu aracı tamamen geri dönüşümden yaptık. Sürdürülebilir enerji kaynaklarından yararlanıyoruz. Aracımız tamamen doğaya faydalıdır. Engelliler ve yaşlılar kullanabilsin diye yaptık. Ön ve arka lastiklerini motosiklet lastiklerini kullanarak yaptık. Ailem demir işiyle uğraştığı için demir profillerden bazı bölümlerini yaptım. Koltuğumuz ofis koltuğu ve motorumuz da vinç motorudur. Bunu tasarlamamız yaklaşık bir buçuk yıl sürdü. Atık malzemeleri toplama ve aracı yapmamız bir ay sürdü. Aynı zamanda aracımız güneş enerjisiyle çalışıyor ve benzine ihtiyaç duymuyoruz. 3 saatte şarj oluyor. 50 kilometre gidebiliyor."

Özer, aracı geliştirip serî üretime geçirmeyi hayâl ettiklerini dile getirdi. 

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek ise, "Öğrencilerimizin 300 projesi burada sergileniyor. Şenliğin sonunda üniversitemizden bağımsız denetmenlerce en iyi 3 proje belirlenecek ve onlara ödüllerini vereceğiz. Bu aracımız tamamen güneş enerjisiyle çalışıyor. Aracın güvenirliliği yüksek ve güneş enerjisinden çalıştığı için çevreyi kirletmiyor. Aslında tam bir çevre dostu araç diyebiliriz. Öğrencimiz aracı daha da geliştirerek inşallah ülkemizin hizmetine sunacaktır." diye konuştu.

Bakmadan Geçme