'Ağrı Kafkas Kartalı' sahte Twitter hesabının sahibi Ağrı Basın Birliği Başkanı çıktı

'Ağrı Kafkas kartalı' sahte hesabıyla Twitter'dan Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ve Başkan Yardımcısı Ahmet Tunç ile ilgili asılsız ve hakaret içerikli paylaşımda bulunan Ağrı Basın Birliği Başkanı Mehmet Nuri Bayram idarî para cezasına çarptırıldı.

'Ağrı Kafkas Kartalı' sahte Twitter hesabının sahibi Ağrı Basın Birliği Başkanı çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

7.12.2019 tarihinde, Ağrı Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Tunç tarafından, ‘Ağrı Kafkas Kartalı’ adlı sahte hesabın sahibine, şahsıyla ilgili asılsız ve hakaret içerikli paylaşımda bulunması nedeniyle açılan dava, dün Ağrı 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde sonuçlandı. Dava sonucuna göre, sahte hesabın sahibi Ağrı Basın Birliği Başkanı Mehmet Nuri Bayram çıktı. Daha önce de, hakkında başka bir suçtan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı olan Bayram, TCK’nın 125’inci maddesi, 1-3 bendine göre ‘kamu görevlisine hakaret suçu’ndan 8 bin Lira idari para cezasına çarptırıldı.

FUAT AVNİ BENZERİ ÜSLUPLA PAYLAŞIM YAPTI

Avukat Oktay Keskin, dava konusuna dair şu bilgileri verdi:

“Bir kullanıcı, ‘Ağrı Kafkas kartalı’ sahte adıyla Twitter’dan Ağrı Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Tunç, Belediye Başkanı Savcı Sayan ve belediyenin bazı çalışanlarıyla ilgili olarak, Fuat Avni vari üslubu ve tarzında sürekli hakaretlerde bulunuyor, yalan iddialar ileri sürüyordu. Şikayet edilen bu konuyla ilgili olarak, Savcılık İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazdı. Onlar da kullanıcı adı, adres ve telefon bilgilerini tespit etti. Tespit neticesinde ‘Ağrı Kafkas kartalı’nın Basın Birliği Başkanı Mehmet Nuri Bayram olduğu belirtildi. Ayrıca, ilgili operatörden de bilgiler tespit edildi. Tüm bunlar neticesinde Ağrı 4. Asliye Ceza Mahkemesi, Mehmet Nuri Bayram’ı, istinaf yolu açık olmak üzere 6 bin 320 Lira idarî para cezasına çarptırdı.”

SON YILLARDA SAYILARI ARTTI

Bu tür davalarla son birkaç yıldan bu yana çokça karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Keskin, davaları açan kişilerin genellikle sanatçı, kamu görevlisi gibi kamuya mâl olmuş insanlar olduğunu belirtti.

SAHTE HESAPLAR ARTIK TESPİT EDİLEBİLİYOR

Siber suçlarla ilgili davaların sonuçlanmadığına dair yanlış bir algı olduğunun altını çizen Keskin, “Şahsın tespiti çok zor oluyor, özellikle suç Twitter üzerinden işleniyorsa, Twitter bu konuda çok yardımcı olmuyor. Hükumet de zaten bu nedenle bu konuda adım atmıştı. Ancak emniyet müdürlükleri bünyesindeki ekipler bir şekilde ipuçları ile tespitte bulunuyor. Bu tür davalar yüzde 70, 80 oranında sonuçlanıyor. Sadece kamuya mâl olmuş kişiler için değil, sıradan vatandaş için de böyle. O nedenle bu tür suç teşkil eden durumlarda vatandaşların dava açmaktan geri durmamasını öneriyoruz.” dedi.

HAKARET İÇERİKLİ PAYLAŞIMLARA YORUM YAPMAK DA SUÇ

Öte yandan sosyal mecralardan yapılan bu tür paylaşımlara yorum yapmanın da suç teşkil ettiğine işaret eden Keskin, “İnsanlar sosyal mecralardan tespit edilemeyeceğini düşünerek bu tür paylaşımları pervasızca yapabiliyorlar. Başkaları da oradaki paylaşımlara inanıp, araştırmadan yorum yapıyor. Böyle olunca burada yazdıklarından sorumlu olmadıklarını düşünüyorlar ama hem burada yazdıklarından sorumlular hem de sahte hesapla paylaşım yapsalar bile tespiti imkansız değil.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme