Ağrı'da HES ve baraj yatırımları hayata geçecek

Ağrı AK Parti İl Başkanı Halil Özyolcu açıkladı: Tutak ilçesinde, baraj ve hidroelektrik santrali (HES) projesi hayata geçiriliyor.

Ağrı'da HES ve baraj yatırımları hayata geçecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti Ağrı İl Başkanı ve 22’nci dönem Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu’nun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, Tutak’ta, Murat Nehri üzerinde baraj ve HES projeleri yatırımları başlatılacak. Böylece Ağrı Murat Nehri suyundan faydalanmış olacak.

Sosyal medya hesabından, “Ağrı Tutak ilçemizde Uzun süredir planlaması yapılan ve eyleme dönüşen Murat Nehri ‘Yağmur Barajı ve HES’ ile ‘Bulut Barajı ve HES’ Projeleri nihai sonuca ermiştir. Ülkemiz ve bölge ekonomisine önemli katkı sunacak olan her iki projede, ilimiz bölgemiz ve ülkemize hayırlı olsun.” paylaşımında bulunan Özyolcu, Bülten TV’ye yaptığı açıklamasında, her iki projenin de bölgeye önemli bir ekonomik katkı sunacağını ifade etti.

2019’DA DİLE GETİRİLMİŞTİ

Projenin ilk olarak 2019 yılında dillendirildiğini hatırlatan Özyolcu, özel sektörün müracaatı sonucunda Elektrik Yasası Kanunu’nun verdiği imkan çerçevesinde burada baraj ve HES kurulumu yapılacağını söyledi.

AĞRI MURAT NEHRİ’NDEN FAYDALANABİLECEK

Projeyle, Ağrı’nın Murat Nehri’nden faydalanabileceğinin altını çizen Özyolcu, “Projeyle Murat Nehri üzerine, iki adet baraj ve hidroelektrik santrali yapılacak. Bunlardan biri Yağmur Barajı ve HES projesi, diğeri de Bulut Barajı ve HES Projesi. Proje sayesinde, Ağrı, kendi il sınırları içerisinden geçen Murat Nehri’nden faydalanmış olacak. Bu nehir Ağrı sınırlarından doğar ve Muş Ovası’na kadar uzanır. Muş Bulanık ilçesinin nehirden yararlandığını biliyoruz ama ilimiz yararlanmıyordu. Proje sayesinde ilimiz nehir suyundan faydalanmış olacak.” diye konuştu.

PROJE KAMUYA YÜK GETİRMEYECEK

Özyolcu, projenin en güzel tarafının ise, kamuya yük getirmeden özel sektör yatırımı ile bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesi olacağını ifade etti. Özyolcu, “Maliyetsiz ve kamuya herhangi bir yük getirmeden hem araziler sulanmış olacak hem de elektrik üretimi yapılacak. Burası bölge ve ülke açısından önemli bir yatırım olacak.” dedi.

BÖLGE ARAZİSİ TARIMA AÇILACAK

Burada elektrik üretimi yapılmasının yanı sıra, elde edilen su ile bölgedeki 40 bin dönüm arazinin de sulanacağını kaydeden Özyolcu, “Allah suyu insan faydalansın diye vermiş. Ağrı ilimiz, kendi sınırları içinden geçen bu nehirden faydalanamıyordu. Ama bu projeyle faydalanacak. Özel sektör elektrik üretip satacak ama bunun yanı sıra çevredeki 40 bin dönüm arazi sulanmış olacak. Böylece topraklar tarıma açılacak, çünkü sulama olmadığı için alanda tarımsal faaliyet yapılamıyordu.” ifadelerini kullandı.

Projenin henüz başlangıç aşamasında olduğunu dile getiren Özyolcu, her iki baraj ve HES yatırımının kısa sürede faaliyete geçeceğine inandığını sözlerine ekledi.

Yorumlar 1
Tutakli 19 Mart 2022 10:38

Tam olarak hangi köyü ve nereyi kapsıyor başkanım.

Bakmadan Geçme